Parapantismul este o ramura noua a sporturilor aeriene, care ofera cea mai usoara si probabil cea mai atractiva metoda pentru oricine de a realiza stravechiul vis al zborului cu mijloace proprii. Regulile de baza sunt usor de învatat. Echipamentul este simplu, usor si relativ ieftin în comparatie cu orice alt mijloc de zbor. Cerind mai multe eforturi fizice decit, de exemplu, zborului cu avionul, parapantimul este în acelasi timp mai putin solicitant decit multe alte sporturi, de exemplu decit zborul cu deltaplanul. De fapt, decolarea cu propriile forte de pe virful unui deal sau al unui munte, dar aceasta nu are nici o legatura cu capacitatea lor de a se mentine în aer.
In acelasi timp, parapantismul se deosebeste de parasutismul clasic - în care prima etapa este o cadere libera dintr-un avion - cu toate ca parapanta se aseamana (în aparenta, dar nu ca performante sau constructie) cu parasutele de mare performanta din care de fapt provine. In cele din urma parapantismul se deosebeste si de saltul cu parasuta de pe obiecte aflate la sol (poduri înalte, cladiri).
Parapantistul se lanseaza coborind panta unui deal în viteza, în contra-curentul pantei, pina cind voalura se umfla deasupra capului sau, si îl ridica de pe suprafata pamintului. Asemanator cu deltaplanismul, parapantismul este un zbor nepropulsat, neimplicind nici una din complicatiile introduse de existenta unui motor.
In aerul linistit al diminetii sau al serii, un parapantist poate sa se lanseze facand citiva pasi pe panta unui deal si sa planeze zeci sau sute de metri pina la baza acestuia facand o aterizare lina. Si daca aceasta ar fi singura realizare a parapantistilor, ar fi în orice caz de ajuns pentru aceia dintre noi care am visat sa putem pluti într-o zi asemenea pasarilor, liber si fara încordare. Asemenea deltaplanismului, parapantismul ofera mai mult, în aerul "activ" al miezului de ziua, un parapantist cu experienta si cu o buna pregatire se poate avinta în termica ajungind cu sute de metri mai sus de punctul de plecare si sa planeze ore în sir. In acest fel, sarind din camin termic în camin termic, un parapantist antrenat poate sa strabata distante foarte lungi , aterizind la zeci de kilometri distanta fata de punctul de plecare.
Unul din cele mai importante puncte de atractie ale parapantismului este simplitatea sa, de la echipament la tehnica de zbor. "Aripa" parapantei ( parapanta ) este o tesatura de nylon sau dacron cantarind pina la 15 kg, constituita dintr-o serie de celule paralele umflate de aer, la care sunt legate o serie de fire subtiri care sustin pilotul, fiind prinse de harnasamentul acestuia. O casca usoara si alte citeva mecanisme de protectie si pilotul este gata sa decoleze. Intregul sistem va încapea într-un colt al masinii sau într-un rucsac care poate fi carat în spate cu mare usurinta.